Je bekijkt de reis...
Op stage naar Jakarta (Indonesië)
Je bekijkt de reis...
Tangerang,
Indonesië
a
A
Als eerste bedankt voor alle berichtjes en belletjes, leuk om ook dingen van het thuisfront te blijven horen!!
Het leven hier in indonesië bevalt ons erg goed! De mensen zijn heel relaxt en laten alles wel op hun afkomen. Dat is een levenstijl waar ik best wel voor een aantal weken aan kan wennen!! In het ziekenhuis waar we stage lopen is alles ook zo, als we een dagje vrij willen hoeven we het maar te vragen en het is geregeld. Doe je iets vandaag niet dan komt het morgen toch wel? Geweldig!
Maar natuurlijk doen we ook wel wat :P We zijn al aardig gewend aan ons stage adres en hebben elke week twee handjes vol patiënten die we elke dag zien voor de revalidatie. Gaat erg goed. Ook zijn we hard indonesisch aan het studeren om beter met onze patiënten te communiseren. (Selamat Pagi, siang, sore, malam, Siapa nama anda?, Nama saya remko, Umun saya duapuluh tiga tahun, Apa kabar?, Kabar baik!, tolong, teramih kasih, enz enz). Ik heb ook heel veel patiënten die uit Papua komen en hier in tangerang werken. Zoek op Google papua en kijk dan bij afbeeldingen dan weet je hoe ze eruit zien. (ik kan ze bijna niet uit elkaar houden want ze lijken nogal op elkaar :).
Na de stage gaan we bijna elke dag naar een sportclub/spa die zich dicht bij ons huis bevindt om te sporten, te zwemmen, in de zon te liggen en om gemasseerd te worden (1 uurtje voor 5 euro).
Het 1e weekeind zijn we met Ben (oogarts) naar Bogor gereden want zijn 2e huis staat daar. (Nog groter dan die waar wij in verblijven) We hebben hier het hele weekeind doorgebracht.
Bogor is een kleinere stad onder Jakarta op een afstand van ongeveer een uurtje rijden waar vroeger veel nederlandse generalen woonden. Één van deze generalen heeft de “botanical gardens” opgericht die hier in Bogor te zien zijn. Wij zijn hier op zaterdag heen geweest en hebben er een paar uurtjes rond gekeken. Op zondag hebben we vele andere ziekenhuizen in Bogor en andere plaatsen bekeken om te zien hoe de revalidatie van patiënten daar wordt gedaan en zijn we Bogor zelf wezen bekijken. Ook hebben we de familie van onze chaffeur ontmoet wat wel een groot verschil was in levenswijze dan met dat van ons. Hij woont in een klein huisje aan de straatkant met zijn vrouw, vader en 3 kinderen. Het verschil met rijk en arm is hier erg groot.
Het afgelopen weekeind zijn we naar Ben (oogarts) zijn 3e huis geweest in Lampung SUMATRA :)
Het duurde ongeveer 6 uurtjes om daar te komen (auto en boot), maar eenmaal op Sumatra aangekomen hebben we onze ogen uitgekeken omdat het zo mooi en groen was vergeleken met Java. Overal palm en bananen bomen, rijstvelden en groene vulkanen! Erg mooi om te zien. Op Sumatra hebben we Lampung verkend, Ranti’s familie leren kennen (vrouw van ben) en om 7 uur sochtends een traditionele vismarkt bezocht! We kijken er naar uit om over 2 weken wanneer wij een lang weekeind hebben weer naar Sumatra te gaan (maar dan Noord sumatra) om de oerang-utangs, sumatran tijgers en neushoorns in hun eigen levensomgeving te bekijken!
Selamat Tingal!
17 mei 2010 08:30 | Door: Ewoud Hedwig en Jay
He lui,
Ziet er allemaal mooi uit! Klinkt heerlijk relaxed...Wij zijn hier aan het buffelen om huis en tuin eens af te krijgen.. Maar we klagen niet:) Geniet van alle ervaringen en mooie belevenissen en denk af en toe eens aan ons in het verre Nederland:)
Liefs ons
17 mei 2010 08:42 | Door: Nama saya Julia
Hoi Remko,
Goed van mij hè? Of klopt het niet? Heb ik uit jouw verslag gehaald.Nou, zo te lezen vermaken jullie je weer prima en verloopt jullie stage ook goed!
Hoe was dat op die vismarkt? Dat je dat uitgehouden hebt! Als je vroeger bij mij achter op de fiets zat en we reden langs een viskraam riep je dat ik hard door moest fietsen en kneep je demonstratief je neus dicht! :)
Ik heb die Papua's ook even bekeken, mooie mensen hoor! Die zou ik ook wel willen ontmoeten! Heb je ook patiënten met spijkers in hun neus? Of ergens anders?
En denk je er wewl om dat je malariatabletten gaat slikken als je de jungle in gaat en met oerang oetans gaat knuffelen? Geef ze van mij ook maar een big hug, voelt vast lekker zacht!
Ik kan me voorstellen dat je het best moeilijk hebt met dat grote verschil tussen arm en rijk. Wij zitten aan de goede kant, maar voor hetzelfde zat je in een hutje.....
Nou, geniet maar weer van alle nieuwe ervaringen en een dikke mamaknuffel voor jullie beidjes van mij!
Julia
17 mei 2010 09:13 | Door: gerdy
hoi remco, ik kreeg van Julia de link van je site. Wat leuk. Wij waren twee keer in Indonesie en ook in Bogor, Jakarta, Bali en op Sumatra. Geniet ervan.
Gerdy
17 mei 2010 10:05 | Door: Jan-Marten
Hee kerel,
Vet man! Op Sumatra kun je in't noorden naar Bukit Lawang gaan. Heb daar toen ook een jungletocht gedaan. Je kan dan 2 dagen een tocht maken met een gids, je gaat dan terug raften door de rivier! Dik mooi is dat!
Selamat pagi:D
17 mei 2010 11:25 | Door: marielle en oktay
Hey rem en julia!
Fijn te horen dat alles goed met jullie gaat! Zo te lezen vermaken jullie je prima daar!! Al wat gewend aan de tropische hitte? Hier wordt het beetje bij beetje ietsje warmer, maar het is nog lang geen zomertemperatuur :(
Heel veel plezier daar en een dikke kus en heel veel liefs van je zusje en oktay!!
18 mei 2010 05:00 | Door: Klaske Konings
Hoi Remko en Julia,
Wat een levenservaring doen jullie op. Heel anders dan Canada. Het mooie is, dat jullie ook zoveel lieve mensen ontmoeten. Heel fijn om te horen. Deze week lopen wij de avond4daagse. Gisteren de eerste 10 km gelopen. Op dit moment slapen de jongens nog als een roos. Vanavond een feestje, want Anjo wordt 50 jaar. Dus dat zal wel een latertje worden. Heel veel plezier daar en fijn om weer jullie verhalen gelezen te hebben. Liefs Klaske en rest Koninkjes Drachten
20 mei 2010 22:10 | Door: Mama Julia
Hey Remko,
Veel plezier dit weekend met de Oerang Oetans!
Ik zal proberen je morgen nog even te bellen. Ik wil je stem weer even horen!
Kuzzie!
12 augustus 2010 14:31 | Door: Nelle
Hoi Remko,
Ik zie dat jij in een ziekenhuis heb stagegelopen.Zelf ben ik op zoek naar een stageplaats in een ziekenhuis in Indonesia.
Heb jij adresgegevens van van een ziekenhuis?
Mijn mailadres is: nellekaljouw@hotmail.com
Alvast bedankt,
Nelle Kaljouw
8 oktober 2010 14:30 | Door: Sarada Bouwman
Dag Remko,
Ik zoek hard een stageplek in Indonesie in een ziekenhuis voor de periode in juni/juli/aug 2011.
Ik doe fysiotherapie.
Zou je kunnen zeggen welk ziekenhuis jij zit en via wie je dit geregeld hebt? Klinkt erg inspirerend en interessant. Groet en alvast dank, Sarada